Hessel Veldman

 

Hessel Veldman is sinds 2012 de dirigent van het Accordeon-Symfonie-Orkest.

Lees hieronder meer over zijn fotoervaringen met het orkest en zijn passie voor muziek:

Hessel: “Het Accordeon-Symfonie-Orkest is een bijzonder orkest: hoe vaak zie je nou een orkest met accordeons én blazers? Eigenlijk is het een gewoon symfonie-orkest maar dan met accordeons in plaats van strijkers. Dat geeft een heel speciale klank. We spelen symfonie-muziek, maar ook harmonie- en fanfaremuziek. Daarnaast hebben we volksmuziek en dus eigenlijk heel veel variatiemogelijkheden. Als dirigent voor zo’n orkest moet je van heel veel instrumenten veel afweten. Mijn ervaring met professionele musicalproducties, Symfonieorkest, Bigband en HaFaBra maakt dat ik breed inzetbaar ben. Ook voor een koor schrik ik niet terug.

Ik ben een leider die de mensen boeit. Orkesten willen graag voor me spelen en dat maakt dat er een soort chemie ontstaat. Ik weet de concentratie op een hoger plan te krijgen en te houden. Dat is niet vrijblijvend, want voor het slagen van het optreden is commitment nodig van ieder lid apart, en van het orkest als geheel. Alleen dan kan het enthousiasme ook op het publiek overkomen. Het Accordeon-Symfonie-Orkest is een orkest waarbij dit prima lukt.

Geschiedenis

Mijn eerste dirigeerervaringen waren reeds succesvol; ik was 4 en zat bij de fanfare van mijn vader in de zaal, op de eerste rij wild zwaaiend mee te dirigeren. Mijn moeder probeerde me te weerhouden, op straffe van een plaats achter in de zaal, maar het was al te laat. Het zou nog wel even duren, maar vlak voor mijn vijftiende verjaardag ben ik met de trombone begonnen. Ik kwam bij de Hoogoven(-s) Harmonie terecht waar mijn vader de Besbas speelde en mijn zusje dwarsfluit. Na 3 jaar les werd ik aangenomen bij Het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest olv Jan Cober. Ik ging naar het Conservatorium waar ik mijn diploma’s haalde voor Docerend Musicus, Uitvoerend Musicus en Muziekregistratie. Daarnaast heb ik met succes Orkestdirectie, Ensembleleiding en Lichte Muziek gestudeerd.

Dirigeren

Mijn directieopleiding aan het conservatorium was voor mij niet genoeg. Daarom volg ik Masterclasses bij verschillende corifeeën als Kenneth Montgomery, Alex Schillings, Jan Cober en Ivan Meijlemans. Daarnaast volg ik af en toe privélessen bij Jan Stulen.

Benadering

Als dirigent ga ik uit van wat er is en probeer daar het beste uit te halen. Dat werkt beter dan te proberen jouw idee op het orkest te projecteren. Orkestleden zijn mensen in een team en zouden als zodanig samen moeten werken. Het leuke van muziek maken is dat het geen wedstrijd is maar een coöperatieve bezigheid. Door samen te werken aan een muziekstuk kun je beter spelen dan in je eentje mogelijk is. De energie die daar vanaf komt maakt dat je in het orkest, maar ook ervoor en bij concerten in de zaal ‘vleugels krijgt’. Dat is de kick waar ik het voor doe en die is meer afhankelijk van de sfeer waarin je werkt dan de technische mogelijkheden van de orkestleden.

Mijn ervaringen met Yoga, Qi Gong en de Shiatsuopleiding die ik momenteel volg zijn een uitstekende aanvulling op het muziek maken; ze maken dat ik die energie beter kan aanvoelen en kanaliseren, met als gevolg dat het orkest beter presteert dan het zelf voor mogelijk houdt.

Daarnaast ben ik een docent die alles van blazen weet, klankregisseur met een eigen cd-opnamebedrijf en iemand die het partituurlezen en omzetten in een klankvoorstelling als tweede natuur heeft.

Ik houd zielsveel van muziek en is het mijn passie om die op zoveel mogelijk manieren met anderen te delen! Spelen, dirigeren, opnemen en lesgeven zijn voor mij grootheden die in elkaars verlengde liggen.

De resultaten van mijn werk met een orkest zijn dan na verloop van tijd merkbaar in een goede sfeer, motivatie en een goede orkestklank. Ik ben trouw aan mijn orkesten omdat ik geloof in een langetermijnontwikkeling.”