Geschiedenis

Muziekvereniging Prins Hendrik is opgericht op 28 maart 1933 in Delft door de heer Jacob B. van Holst. Prins Hendrik is van oorsprong een Delftse Mondharmonica Vereniging. De eerste repetitie werd gehouden aan de keukentafel van de voormalige dirigent en bestond toen voornamelijk uit mondharmonica’s. In de crisisjaren voor de oorlog hét instrument dat voor iedereen betaalbaar was. Tijdens de oorlog heeft het verenigingsleven noodgedwongen tijdelijk stil gelegen. Maar zodra de oorlog ten einde was, is het spelen weer opgepakt. Na de oorlog werd het het mondharmonica orkest uitgebreid met een Mandoline orkest en het eerste Zangkoor. Pas vanaf 1955 deden de eerste accordeons hun entree. Het duurde tot 1957 tot het Symfonie Orkest officieel werd opgericht. Een orkest waarin accordeons naast blaasinstrumenten te horen waren aangevuld met slagwerk.

Door de jaren heen heeft Prins Hendrik bewezen een veelzijdige actieve vereniging te zijn: Vele buitenlandse reizen en uitwisselingen, deelname aan concoursen en festivals en het organiseren verschillende thema-projecten. Mensen die het leuk vinden om muziek te maken, konden bij ons terecht. Voor blazers en accordeons bestond het A- en B-orkest, snaarinstrumenten konden terecht in het Mandoline orkest, zangers in het Zangkoor en voor de kinderen was er de kindergroep of blokfluitgroep.

Van Holst (oprichter) vond de teamgeest belangrijker dan de prestatie, want “teamgeest leidt gemakkelijker tot een hogere prestatie dan andersom”. Dat is waar het bij Prins Hendrik nog steeds om draait. Muziek maken doe je met elkaar en voor elkaar. Bij Prins Hendrik kan iedereen terecht die muziek wil maken. Jong of oud, gevorderd of beginnend, of je nu een instrument speelt of zingt. Door samen te werken streven we naar kwaliteit zonder het plezier in het maken van muziek uit het oog te verliezen.